• Exkurzia Bratislava

          • Dňa 18.10. sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Bratislavy, kde navštívili nádvorie Bratislavského hradu, Národnú radu SR a Múzeum židovskej kultúry.

            Hneď pri vstupe, kde prešli bezpečnostnou kontrolou, nás privítali poslanci NR SR. Žiaci mali možnosť s nimi prediskutovať témy, ktoré ich zaujívajú a boli zvedaví na ich odpovede.

            Následne sa presunuli na balkón, kde ich na úvod schôdze parlamentu privítal pán predseda a prítomní poslanci im na privítanie zatlieskali. Žiaci mali možnosť vidieť ako funguje prezentovanie sa poslancov pred hlasovaním, rozpravy poslancov a dianie v pléne.

            Pán sprievodca ich oboznámil ako funguje parlament a sprevádzal ich po zákutiach parlamentu. Tiež mali možnosť vidieť aj výmenu čestnej stráže pri štátnych symboloch. 

            Veľkým lákadlom bola možnosť osobného stretnutia sa s rôznymi politikmi a političkami. 

            Ďalšou časťou exkurzie bola návšteva Múzea židovskej kultúry, kde si pozreli exponáty zo života, kultúry, stolovania, obliekania židovských rodín na Slovensku. Mali možnosť získať odpovede na svoje otázky a pozrieť si aj symbolický cintorín židov. 

             

          • Návšteva v ŠKD

          • 18.10. nás navštívila v ŠKD priadka teta Ľubica, ktorá nám prezradila niečo o svojej práci priadky a tvorbe z ovčej vlny. Mohli sme si vyskúšať česanie ovčej vlny rôznymi spôsobmi, pradenie na kolovrátku, dozvedeli sme sa, čo to je motovidlo a na čo sa používa. Stretnutie bolo s tetou priadkou bolo veľmi zaujímavé. Ďakujeme

          • Svetový deň zdravej výživy

          • Dňa 14. októbra sme si pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Žiaci 6. ročníka pripravili malú ochutnávku zdravých jedál. V rámci projektu "Viem čo zjem" sme si spoločne zostavili zdravý jedálniček, diskutovali sme o chorobách, ktoré vznikajú z nesprávneho stravovania. Zamysleli sme sa, kde robíme chyby v stravovaní.

          • Turistický krúžok

          • Krásny sobotný októbrový deň turisti z 2.stupňa strávili v prírode v okolí Čachtíc. Zážitkom pre nás bola aj jazda vlakmi do Nového Mesta a do Hrachovišťa. Odtiaľ sme sa po žltej značke vydali hore na krásnu vyhliadku Plešivca a po hrebeni prešli na Čachtický hrad. Na hrade sme objavili mučiareň a odfotili sa sťaby hradní páni a Báthoryčka. Potom sme prešli dolu do Čachtíc a odtiaľ už vláčikmi naspäť do Trnavy.

          • Vidiecky dom

          • V stredu 5.10.2022 sa žiaci 3.A a 5.A zúčastnili exkurzie do Vidieckeho domu vo Vlčkovciach. V priestoroch zrekonštruovaného takmer storočného domu si pozreli dobový nábytok, nástroje, náradie a iné zariadenia, ktoré sa používali v minulom storočí nielen v sedliackych domácnostiach a pri hospodárení, ale aj v kováčskej, stolárskej či krajčírskej dielni.

            Mohli tiež vidieť školské pomôcky, hračky a rôzne umelecké predmety z minulého storočia.

            Spoznali tiež diela národného umelca Fraňa Štefunka, ktorý je Vlčkovským rodákom a v prednej izbe domu má zriadenú pamätnú izbu. Následne sa v priľahlom kultúrnom dome zúčastnili výstavy HRADY A ZÁMKY SLOVENSKA a KOSTOLY MIKROREGIÓNU 11PLUS (inštalácia makiet hradov, zámkov a kostolov autora Jozefa Bartóka). Tu úspešne zvládli aj súťažné úlohy v spoznávaní hradov a zámkov.Všetky získané skúsenosti a poznatky budú žiaci ďalej rozvíjať s vyučujúcimi na hodinách vlastivedy, slovenčiny, dejepisu, výtvarnej a technickej výchovy.

          • Noc výskumnikov

          • Aj tento rok sa naši žiaci II. stupňa zúčastnili festivalu vedy, ktorý sa konal 30. septembra v Bratislavskej Starej Tržnici pod názvom Noc výskumníkov. S nadšením a detskou zvedavosťou sme si pozreli interaktívne prezentácie výskumníkov a inovátorov, pri vedeckých stánkoch sme sa zapojili do rôznych aktivít. Vyskúšali sme si ako funguje zväčšovač cukríkov, izolovali sme DNA z ovocia, zažili výbuch rozvíreného prachu, vyskúšali sme si navigáciu novej generácie a ešte mnoho ďaľších zaujímavých činností. Bolo super. Tešíme sa o rok zasa! "

          • Európsky deň jazykov

          • Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov vyhlásila 26. september za Európsky deň jazykov, ktorý si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých podujatí.

            Naše deviatačky si pre malých prvákov zo Šmolkotriedy pripravili pozdravy v rôznych jazykoch a potom spolu vyrábali jesenný strom.

          • Kam na strednú

          • Podujatie Kam na strednú- výstava škôl - sa v rámci profesijnej orientácie uskutočnila v utorok 27. septembra v ŠH v Trnave. Žiaci deviateho ročníka sa mohli oboznámiť so širokou ponukou gymnázií a stredných škôl a ich odborov, ktoré ponúkajú kvalitné vzdelávanie v Trnavskom kraji. Videli sme ukážky práce a výrobkov žiakov z odboru ako kozmetik, kaderník, cukrár alebo kuchár, prezentáciu jednoduchých výrobkov studenej kuchyne, miešaných nápojov, denného líčenia, kaderníckych služieb alebo masáží šije a rúk. Pripravené boli aj praktické ukážky štúdia v systéme duálneho vzdelávania, tzv. workshopová zóna s nácvikom prvej pomoci alebo tréning poslušnosti so psami. Pozreli sme si aj robota, ktorý sa ovláda mobilom.

          • Biela pastelka - aktivity

          • Uplynulý týždeň sa niesol v znamení dobra v bielej farbe. Deviataci si pripravili príbeh do školského rozhlasu, skupinové aktivitky pre menších školákov, ako napr. ochutnávanie jedla, ohmatávanie predmetov alebo prekážkovú dráhu, to všetko so zaviazanými očami, aby sme zakúsili život nevidiacich ľudí. Zbierku Biela pastelka pre Úniu nevidiacich sme odovzdali: vyzbierala sa celková suma 187,55€. Ďakujeme

          • Zbierka šk. pomôcok

          • Zbierka školských pomôcok ukončená a odovzdaná Trnavskej charite. Ďakujeme všetkým darcom, ktorí sa zapojili už do 13.ročníka výzvy, ďakujeme deviatačkám za výrobu krásneho plagátu a deviatakom za pomoc pri odovzdávaní. Vyzbieralo sa 6 škatúľ školských potrieb, ktoré určite uľahčia situáciu deťom v núdzi. Ďakujeme!

          • Biela pastelka - zbierka

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka 2022 môžete vhodením 50 centov a viac do pokladničky, ktorú budeme tento týždeň mať na starosti my - deviataci, oblečení v bielom tričku - každé ráno od 7:30 do 7:45 pri vstupnej bráne školy. Ďakujeme. 

          • Účelové cvičenie

          • Žiaci si vyskúšali vyhlásenie situácie ohrozenia, pochod s riešením úloh v prírode, orientáciu podľa mapy, odhad prejdenej vzdialenosti, určovanie svetových strán podľa slnka/buzoly. Tiež si vyskúšali založenie ohňa v prírode samozrejme v priestore na to určenom.

          • Dopravné ihrisko

          • Žiaci prvého stupňa absolvovali dopravnú výchovu v RM JET Trnava, kde mali možnosť preveriť si svoje teoretické vedomosti v praxi. V exteriéri dopravného ihriska si vyskúšali úlohu chodca, jazdili na bicykloch, šliapacích motokárach alebo kolobežkách.

          • Prezentácia bojového umenia

          • V rámci projektu Reštart pohybu pre všetkých sa uskutočnila na našej škole prezentácia klubu Wu shu klub Trnava s ich bojovým umením, ktoré nie je u nás až natoľko známe.

            Klub pôsobí v Centre Dračí bojovník na Mozartovej ulici. Zameriavajú sa na pohybovú prípravu najmladších cvičencov spojenú s rozvojom všeobecnej pohybovej mobility, rozvojom koordinácie a celkovej stability. Starší cvičenci sa orientujú hlavne na cvičenie ucelených tréningových zostáv so zbraňou alebo bez zbrane a cvičenia vo dvojici. Prioritou je poskytnúť deťom kvalitnú komplexnú pohybovú prípravu a vybudovať vzťah k športu a zdravému životnému štýlu. Pre viac informácií si môžete pozrieť stránku www.wushutrnava.sk.

          • Beseda na tému: Dobrovoľníctvo

          • Žiaci 9.A sa v rámci pilotného overovania ŠPÚ zhostili sociálnej role "aktívny tvorca". V tomto duchu sa niesla aj beseda organizovaná Centrom pomoci pre rodinu, kde sa dozvedeli o možnosti ako byť dobrovoľníkom a o dolezitosti rozvíjania vzťahov

          • Som aktívny tvorca

          • So začiatkom školského roka sme odštartovali rok spoločného putovania nás "veľkých" deviatakov po boku našich nových malých prvákov.

            Po slávnostnom otvorení sme ich odviedli do tried a zoznámili sa navzájom.

            Druhý deň školy sme im priniesli maskota - pandu Fridricha, ktorý ich bude sprevádzať ich štúdiom, ako nás sprevádzal oslík Oli. Každý jeden z nás venoval svojmu malému kamarátovi hodnotné minúty pri krátkych rozhovoroch o škole, o ich záľubách a koníčkoch. Precvičovali sme si niektoré zo "soft skills" a ďalšie si ešte budeme s nimi a pri nich budovať- schopnosť komunikovať, kriticky myslieť, viesť tím alebo spolupracovať.

            Ďalší deň sme s nimi strávili vonku na ihrisku, chlapci sa rozdelili do tímov a hrali futbal, dievčatá sa venovali prváčkam na preliezkach a lezeckej stene.

            Nabudúce ich čakáme u nás, v 9. A, pôjdeme s nimi navštíviť našu pani riaditeľku.

            Počas roka plánujeme vzájomné ďalšie aktivity, aby sme pre nich boli veľkými kamošmi. Naplníme tak naše ročníkové poslanie "Som aktívny tvorca".

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Ulica Ivana Krasku 29,Trnava
      • ZŠ: 033/5543049 Riaditeľka školy: 0915/763047 Zástupkyňa ZŠ: 0911/348088 Zástupkyňa MŠ: 0910/502088 Školská jedáleň: 0911/348070
      • Ulica Ivana Krasku 29, 917 05 Trnava 917 05 Trnava Slovakia
      • Riaditeľka: riaditelka@zsik.trnava.sk Zástupkyňa ZŠ: zastupca@zsik.trnava.sk Zástupkyňa MŠ: zastupcams@zsik.trnava.sk Školská jedáleň: sjmodranka@ttonline.sk Ekonómka: ekrasku@ttonline.sk Elektronická podateľňa je na: www.slovensko.sk
      • 36080829
      • 2021386147
      • Mesto Trnava Hlavná ulica 1, 917 71 Trnava IČO: 00313 114
      • 26.4.2010
    • Prihlásenie